Kolorado Springs i Long Island

Tesla je 1899. godine odlucio da se preseli i nastavi istrazivanja u Kolorado Springsu  gde je imao dovoljno prostora za

tesla_colorado_springs_station

tesla_colorado_springs_station

svoje eksperimente sa visokim naponima i visokim ucestanostima. Po svom dolasku novinarima je najavio da namerava da sprovede eksperiment bezicne telegrafije izmedju Kolorada i Pariza, ali to se nije dogodilo. Tesla je u svojoj laboratoriji dokazao da je Zemlja provodnik i vrseci praznjenje od vise miliona volti proizvodio vestacke munje duge vise desetina metara.

On napusta Kolorado Springs 7. januara 1900. god. a laboratorija se rusi i rasprodaje za isplatu duga. Medjutim, eksperimenti u Kolorado Springsu su Teslu pripremili za sledeci projekat, podizanje postrojenja za bezicni prenos energije.

Tesla_Broadcast_Tower_1904

Wardenclyffe tower

Na Long Islandu, Tesla pocinje planiranje Svetske radio-stanice, Vordenklajf kule 1890. god.  sa 150 000$ od kojih 51% ulaze Dzej Pi Morgan. Gradnja pocinje 1901. godine, a vec naredne godine saznaje da je Markoni uspeo da ostvari transatlanski prenos signala. Juna 1902. je Tesla premestio laboratoriju sa stare lokacije u Vordenklajf. Kula jos nije bila dovrsena, a glavni finansijer, Morgan se povlaci iz poduhvata, dok su novine to propratile natpisima “Teslin Vordenklajf je milionska ludorija”. 1906. godine Tesla napusta kulu i vraca se u Njujork. Ta kula je tokom prvog svetskog rata razmontirana. Americki patentni zavod je 1904. godine ponistio prethodnu odluku i dodelio Markoniju patent na radio, cak je i Mihajlo Pupin stao na stranu Markonija. Od tada pocinje Teslina borba za povratak radio patenta.

 

Markoni 1909. godine dobija Nobelovu nagradu za otkrice radija, odnosno doprinos u razvoju bezicne telegrafije sto Teslu cini duboko ogorcenim. Godine 1915. Tesla podnosi tuzbu protiv Markonija, trazeci sudsku zastitu svojih prava na radio, ali vec 1916. god. je bankrotirao zbog velikih troskova, i vec tada njegov zivot pocinje da klizi ka ivici siromastva.

Postavi komentar